Privremeni direktor Saobraćajne zajednice Baron u posjeti BiH i Ministarstvu saobraćaja i veza

Danas je u prostorijama Ministarstva saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine zamjenik ministra Saša Dalipagić održao radni sastanak s privremenim direktorom Saobraćajne zajednice Alainom Baronom. Nakon sastanka, direktor Baron je održao prezentaciju o prioritetima rada TSekretarijata saobraćajne zajednice. Prezentaciji su bili prisutni predstavnici entitetskih ministarstava i javnih preduzeća nadležnih za putnički, željeznički i vazdušni saobraćaj

Kako je istakao zamjenik Dalipagić, osnivanje saobraćajne zajednice je veliki korak za integraciju saobraćajnih tržišta na zapadnom Balkanu i ključan preduslov za privredni rast i kreiranje novih poslova koji će donijeti jasne dobitke za privredu regije i njene građane. Njen primarni cilj je otvaranje saobraćajnog tržišta Evropske unije zemljama zapadnog Balkana prije njihovog ulaska u Uniju. Ulazak u Saobraćajnu zajednicu predstavlja veliki dobitak za Bosnu i Hercegovinu, jer se na taj način približavamo evropskim pravilima, propisima i standardima.

„Saobraćajna zajednica treba se temeljiti na progresivnoj integraciji saobraćajnih tržišta stranaka potpisnica iz jugoistočne Evrope u saobraćajn o tržište EU na temelju relevantne pravne regulative, uključujući oblasti tehničkih standarda, interoperabilnosti, bezbjednosti, upravljanjа saobraćajem, društvene politike, javnih nabava i okoline, za sve vidove saobraćaja. Provođenje Sporazuma o osnivanju Saobraćajne zajednice poboljšaće svakodnevni život građana, povećati bezbjednost saobraćaja i pojednostaviti granične procedure“, naglasio je zamjenik Dalipagić.

Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u radu Upravnog odbora Saobraćajne zajednice, Radne grupe za olakšice u saobraćaju, Radne grupe za bezbjednost putničkog saobraćaja i Radne grupe za željeznički saobraćaj. U toku su aktivnosti i jačaju se strukture za uspostavljanje RSA/RSI-a, upravljanje i održavanje infrastrukture, baze podataka o saobraćajnim nesrećama, otpornosti na klimatske promjene i niz drugih aktivnosti.

„Od posebnog značaja za BiH je Koridor Vc, kao i podrška usvajanju zakonodavstva Evropske unije u zemljama regije. Jedan od ciljeva današnjeg sastanka je bolje međusobno razumijevanje i prikupljanje informacija o potrebama Bosne i Hercegovine u ovom procesu, te pomoći koju saobraćajna zajednica u tome može pružiti“, istakao je privremeni direktor Baron.

Fokus današnjih razgovora bio je na svim segmentima Ugovora, kao i obavezama koje imaju nadležna tijela u BiH sukladno odgovarajućim aneksima i protokolu koji se odnosi na našu zemlju, uključujući mape indikativnog proširenja TEN-T mreže na zapadni Balkan.

Kada je u pitanju proširenje sveobuhvatne TNT mreže, zamjenik ministra je kandidiovao za indikativnu mrežu i sljedeće: brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude i dalje prema Splitu, Jadransko-jonsku autocestu, prugu Čapljina – Nikšić, Unsku prugu i aerodrome Tuzla i Mostar.

V. B.

(NovaSloboda.ba)