U Evropskom parlamentu okrugli sto o zapadnom Balkanu i proširenju EU

Poslanici Evropskog parlamenta (EP)  danas će razgovarati o procesu evropskih integracija za zapadni Balkan s članovima nacionalnih parlamenata iz regije.

Okrugli sto službeno će otvoriti predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, nakon čega će uslijediti obraćanje Olivéra Várhelyija, novog evropskog povjerenika za EU susjedstvo i proširenje, u njegovoj prvoj službenom posjetj Evropskom parlamentu kao povjerenik, prenosi European Western Balkans(EWB).

Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujići i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmijeniće mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja EU, najavljeno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenta zemlja regiona obratiće se i novoimenovani izvjestilac EP za zapadni Balkan Tonino Picula, koji je na tu funkciju izabran u susret samita EU zapadni Balkan, koji  će biti održan u Zagrebu u maja 2020. godine.

U diskusiji s parlamentarcima koji dolaze iz država zapadnog Balkana učestvovaće i izvjestioci Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje regiona, kao i predsjednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama zapadnog Balkana.

(Fena)