BHANSA večeras preuzima kontrolu saobraćaja u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH

Preuzimanjem kontrole vazdušnog saobraćaja u cjelokupnom vazdušnom prostoru Bosne i Hercegovine koje će se dogoditi večeras iza ponoći, Agencija za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju BiH (BHANSA) će otvoriti novo poglavlje u istoriji civilnog vazduhoplovstva BiH.

Tim događajem, u potpunosti će biti realizovana  Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem u BiH (ATM Strategija BiH), što u prevodu znači da se nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz same BiH.

“Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer smo u relativno kratkom vremenskom periodu, kao najmlađa evropska agencija za pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduslove  da sami, u cijelosti, nadziremo vazdušni saobraćaj iznad teritorije BiH”, izjavio je ovim povodom direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do nivoa leta 325, odnosno do 10.000 metara.

“U tom dijelu vazdušnog prostora odvija se 20 posto od ukupnog vazdušnog saobraćaja, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona”, rekao je Primorac, dodajući da će od sutra BiH kontrolisati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH.

(Fena)