Oblačno u Bosni, sunčano u Hercegovini

Jutros je vedro u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne ima dosta niskog naoblačenja ili magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Drvar i Livno -7, Grude -5, Bugojno i Ivan Sedlo -4, Gradačac i Široki Brijeg -3, Jajce, Tuzla i Zenica -2, Bihać i Sarajevo -1, Sanski Most 1, Mostar, Neum i Stolac 5 stepeni.

Danas sunčano u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne će biti dosta magle i niskog naoblačenj,a koji se mogu zadržati veći dio dana.

Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 0 i 5, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološke prilike biće povoljnije u odnosu na proteklih par dana.

U Hercegovini i na jugozapadu zemlje, uz više sunca, opšta slika će biti ljepša.

U Bosni, takođe, stabilnije, mada hladno vrijeme kod osjetljivih osoba može uzrokovati jačanje tegoba.

Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura u većem dijelu dana.

—–

BIHAMK

Niske tempertature i vlažan kolovoz pogoduju formiranje poledice

Niske temperature i mjestimično vlažan kolovoz ovog jutra pogoduju formiranju poledice, pa pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo dionice u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Na putevima na području Orašja, Odžaka i Bosanskog Broda upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle.

Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava na dionici Šuica-Livno, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)