Parlamentarna rasprava o stanju u Zavodu Pazarić

Za danas je sazvana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti.

Srodne ustanove su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ‘Drin’ i ‘Bakovići’, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški.

Parlamentarna rasprava isključivo o toj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o stanju u pazarićkom zavodu, koje od  prve polovine septembra izazivaju buru u javnosti.

Direktor ustanove Redžep Salić izjavio je 11. septembra u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao loše uslove za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave, koju je optužio za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije, federalna poslanica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. novembra na press konferenciji šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i, takođe, optužila prethodnu upravu, čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla.

Nakon toga, inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić.

U međuvremenu je Federalna vlada opozvala Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić, kao i direktora Salića.

(Fena)