Bevanda i zamjenik glavnog sekretara OECD-a o unaprjeđenju poreznih standarda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas zamjenika glavnog sekretara Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Ludgera Schuknechta i savjetnicu u ovoj organizaciji Heike Buss, s kojima je razgovarao o ispunjavanju standarda u području sprječavanja poreznih utaja.

Na sastanku je istaknuto da je BiH prošlog mjeseca potpisala dvije važne međunarodne konvencije, koje bi trebale olakšati poreznim upravama u BiH preuzimanje novih i efikasnijih mehanizama u ovom području, ali i u regulisanju detalja koji nisu obuhvaćeni bilateralnim sporazumima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su izuzeto važni za privredu.

Naglašeno je da su u ovom području osnovni ciljevi smanjenje i borba protiv agresivnog poreznog planiranja, porezne prevare i porezne utaje, posebno u slučaju velikih multinacionalnih kompanija. 

Ministar Bevanda naglasio je da je porezni sistem u BiH složen, s obzirom na to kakve su nadležnosti entiteta i kantona, ali su se sagovornici složili da se svjetski standardi moraju prihvatati i da se ovo područje mora unaprjeđivati.

V. B.

(NovaSloboda.ba)