Hujdur: Nema šanse da dozvolimo odlaganje smeća na Uborku

Blokada deponije Uborak kod Mostara nastavljena je u četvrtak i neće prestati sve dok se ne ispune zahtjevi aktivista koji su blokirali to odlagalište komunalnog otpada, kazao je predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Uprkos temperaturama blizu nule i jakom vjetru, aktivisti su proveli noć ispred odlagališta, te ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je sanacija i premještanje odlagališta na novu lokaciju.

“Dobro smo se pripremili, napravili smo zaštitu od vjetra i rasporede dežurstava. Imali smo ekipu koja je provela noću ispred deponije, skupljamo se na poziv i čekamo. Bićemo ovde sve dok nam se ne ispune zahtjevi”,izjavio je za Fenu Hujdur.

Istakao je kako nema šanse da će ikome dopustiti odlaganje smeća.

“Do sada su došla tri kamiona JP-a Parkovi i pokušali proći, ali smo ih vratili. Nema šanse da ćemo dozvoliti odlaganje otpada na ovoj lokaciji i ko god pokuša, vratićemo ga”, poručio je Hujdur.

Policija je, kako kaže, tokom jučerašnjeg dana pokušala napraviti pritisak i uplašiti ih kako bi otišli.

“Isto to se događalo i u junu ove godine, ali mi više nemamo gdje. Moramo izdržati i biti ovde po svaku cijenu”, rekao je Hujdur.

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” zatražila je sastanak s federalnom ministricom okoline i turizma Editom Đapo, ministrom trgovine, turizma i zaštite okoline Hercegovačko-neretvanskog kantona Ajdinom Teletovićem, kantonalnim ministrom građenja i prostornog uređenja Suadom Hasandedićem i mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, na Hujdur navodi kako još nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Federalno ministarstvo okoline i turizma odbilo je nedavno zahtjev JP-a Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole, dok je Vlada FBiH prošle sedmice preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa.

Problemi s deponovanjem otpada na Uborku vuku se duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju ove godine, kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u junu su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži šta je sve proteklih godina tu deponovano i da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Odlagalište je tada deblokirano nakon dogovora s gradonačelnikom Mostara da se formira poseban stručni tim, koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju, međutim, pola godine kasnije ništa u vezi s tim nije urađeno, upozorili su okupljeni građani.

(Fena)