Zamjenik Dalipagić otvorio Tradicionalne susrete međunarodnih cestovnih prevoznika BiH

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić otvorio je manifestaciju Tradicionalni susreti međunarodnih cestovnih prevoznika Bosne i Hercegovine, koja se održava u Sarajevu, a organizuje je Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza BiH.

Tom prilikom, zamjenik Dalipagić je istakao kako smo svjedoci turbulentnog vremena u kome živimo, što je naročito izraženo u poslovnim procesima saobraćajnog sektora i ogleda se u nedostatku kvalitetne radne snage, administrativnim problemima na granicama, a najviše na onim s Evropskom unijom.

„Geoprometni položaj Bosne i Hercegovine, kao i zemalja regije značajan je u saobraćajnom sistemuu Evrope. U tom smislu, Ministarstvo kontinuirano preduzima aktivnosti na unaprjeđenju cjelokupnih uslova za odvijanje međunarodnog cestovnog prevoza, kako direktnom tako i indirektnim aktivnostima. Gradnjom međudržavnih mostova Svilaj i Gradiška s Republikom Hrvatskom i Bratunac sa Srbijom i njihovim stavljanjem u funkciju znatno će se povećati brzina prelaska granica. Aktivnosti na polju provođenja elektronskog potpisa, koji je pušten u upotrebu, takođeće znatno povećati brzinu protoka dokumentacije“, rekao je zamjenik Dalipagić.

Na kraju je zamjenik Dalipagić naglasio da Ministarstvo saobraćaja i veza BiH kontinuirano pomaže prevoznike. S tim ciljem, Ministarstvo je razvilo portal namijenjen prevoznicima, vozačima, kontrolnim tijelima, kao i svim drugim subjektima koji traže ažurirane, pouzdane i tačne informacije za oblast međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prevoza putnika i tereta.

V. B.

(NovaSloboda.ba)