Nagrađeni najbolji učenici u Federaciji BiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uručila je danas na svečanosti u Mostaru nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH u školskoj 2018./2019. godini.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominovala su kantonalna ministarstva obrazovanja. Nagrađeno je ukupno 60 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a priznanja su uručena i predstavnicima 58 škola u kojima nastavu pohađaju nagrađeni učenici.

“Prilikom izbora najboljih učenika, spektar kriterija bio je veoma širok. Pored uspjeha u učenju, razmatrani su i drugi učenički uspjesi i postignuća, afirmirajući na taj način funkcionalna znanja i vještine, te ne samo obrazovnu, nego i vaspitnu ulogu škole”, kazala je ministrica Dilberović tokom svečanosti.

Među nagrađenima su brojni učenici generacije, značajan broj njih sa zapaženim rezultatima na različitim takmičenjima i smotrama znanja, mnogi su vrlo aktivni u školskim sekcijama, a pojedini su ostvarili zapažene rezultate na sportskim, literarnim i likovnim takmičenjima, kao i takmičenjima u muzici i plesu. Takođe, mnogi od njih su društveno aktivni na različitim projektima i aktivnostima, te uključeni u volonterski društveno-korisni rad.

“Upravo u toj različitosti leži snaga i bogatstvo našeg društva, jer ovi mladi ljudi su svijetli primjeri da marljiv rad, posvećenost cilju, istrajnost i vjera u sebe neminovno vode do uspjeha”, kazala je federalna ministrica.

Osvrnula se i na nedavne rezultate PISA istraživanja, na kome je BiH zauzela 62. mjesto od ukupno 79 zemalja u kojima je to testiranje provedeno.

“Za ove PISA rezultate nisu kriva djeca. Naša je obaveza bila, mislim tu na sve nas aktere sistema obrazovanja, da ih pripremimo za nove obrazovne izazove. Nažalost, zakazali smo. Nadam se da je sada svima jasno da su promjene neminovnost i da je krajnje vrijeme da pređemo s riječi na djela”,ustvrdila je Dilberović.

Podsjetila je da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke posljednjih 13 godina organizuje nagrađivanje učenika osnovnih i srednjih škola, a u ovoj formi četvrtu godinu zaredom.

2Nagrađivanjem i promovisanjem najboljih učenika u Federaciji BiH, želimo pružiti podršku nominovanim učenicima da ustraju u marljivom radu i učenju, kako bi i idućih godina nastavili nizati uspjehe na radost i ponos svojih roditelja, nastavnika i škola, ali i cijele BiH”, zaključila je Dilberović.

Jedan od nagrađenih učenika, srednjoškolac iz Kupresa David Jezidžić kazao je kako mu nagrada puno znači, jer je to velika potvrda njegovog truda.

“Zahvaljujem Federalnom ministarstvu, svojim profesorima, prijateljima i porodici, bez kojih ovo ništa ne bi bilo moguće”, kazao je Jezidžić i dodao kako će nagrada zasigurno biti podsticaj da u budućnosti bude još bolji.

Nagradu je primila i Asja Ćatić iz Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” iz Sarajeva, kojoj nagrada, takođe, mnogo znači i jako joj je važna, jer je, kako kaže, uložila mnogo truda i rada, a još je sretnija što je Federalno ministarstvo sve to prepoznalo.

(NovaSloboda.ba)