Oblačno s kišom

Jutros u većem dijelu Bosne ima dosta magle, a u Hercegovini je oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar i Livno -7 stepeni, Bugojno, Jajce i Sarajevo -5, Tuzla -4; Sanski Most i Zenica -3, Bihać i Gradačac -2, Ivan Sedlo -1, Bjelašnica 0, Grude i Široki Brijeg 4, Mostar 5, Stolac 6, Neum 10 stepeni.

Danas u većem dijelu Bosne prije podne će biti dosta magle. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana u Bosni postepeno nablačenje. U Hecegovini oblačno, u večernjim satima lokalno može pasti malo kiše.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 3 i 8, na jugu zemlje do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne, obzirom da će temperature djelimično porasti.

U Bosni stabilnije i nešto ugodnije, uz sunčane intervale.

U Hercegovini, uz lošiju opštu sliku, usljed južnog strujanja, promjene vremena i kiše.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, promjena raspoloženja, nesanice.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Lašvu i Vrbas, kao i na širem području Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Sarajeva. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguće formiranje poledice na svim vlažnim lokalitetima, naročito na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava, na dionici Šuica-Livno, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Na svim dionicama savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)