Policija legitimisala demonstrante ispred Uborka

Dvadesetak policajaca pojavilo se jutros ispred ulaza na odlagalište komunalnog otpada Uborak kod Mostara, koje od srijede u blokadi drže mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Policija je legitimisala okupljene, a odlagalište je i dalje blokirano, pa su se četiri vozila sa smećem vratila neobavljenog posla, javlja Fenin novinar s mjesta događaja.

Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je kako bi policajci trebali braniti ulazak kamionima sa smećem na deponiju, a ne obratno.

“Ponovo su nas pokušali zastrašiti i probiti blokadu, ali uspjeli smo se nekako obraniti i još smo tu i idemo dalje. Policajci su nas već nekoliko puta legitimisali, sada uzimaju podatke i prijete prijavama, a ako te prijave pošalju, onda ćemo i mi krenuti s tužbom”, kazao je Hujdur u izjavi za Fenu.

Mještani i aktivisti koji blokiraju istovar smeća upozoravaju kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu koga može raditi.

Tvrde kako odlagalište na Uborku ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora.

Oni traže sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju.

(Fena)

Foto: Fena