Šest novih slučajeva ospica u Sloveniji

Šest novih slučajeva oboljelih od ospica zabilježeno je u Sloveniji na području Ljubljane i Škofje Loke, grada 30. ak kilometara sjeveroistočno od prijestonice, objavljeno je u četvrtak u Ljubljani.

Kako je objavila Slovenska televizija, bolest je najprije potvrđena kod Slovenca koji je prije izbijanja simptoma boravio u Belgiji, a od njega se je, prema dosadašnjim podacima, zarazilo pet odraslih osoba, koje su s njim bile u dodiru, među kojima i osoba koja je prethodno bila cijepljena s dvije doze cjepiva, ali očito nije stekla potreban imunitet.

Niko od oboljelih nije hospitalizovan niti ima dodatne komplikacije, a zdravstvene vlasti upozoravaju da bi se bolest još mogla pojaviti kod osoba koje su s oboljelima bile u kontaktu, pa pozivaju na oprez i savjetuju da se oni koji primijete prve simptome odmah jave ljekaruu, prenosi Hina.

“Za sada smo potvrdili šest slučajeva,  ali bi mogao oboljeti još poneko ko je s njima bio u kontaktu. One za koje smo utvrdili da su kontaktirali s oboljelima, a nisu cijepljeni pozivamo da se cijepe, a u slučaju pojave znakova ospica da telefonski konsultuju svog ljekara i ne odlaze u ambulante, jer se bolest tako širi2, kazala je za RTV Slovenija Marta Grgič Vitek iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

(Fena)