Stabilan rast evropskog BDP-a u trećem tromjesečju

Desezonirani BDP porastao je za 0,2 posto u eurozoni i za 0,3 posto u EU28 tokom trećeg tromjesečja ove godine prema procjeni koju je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije.

U drugom tromjesečju ove godine, BDP je porastao za 0,2 posto u obje zone.

Na godišnjem nivou, rast je iznosio 1,4 posto u EU28 i 1,2 posto u eurozoni.

Rastu BDP-a je pozitivno doprinio rast izdataka za krajnju potrošnju kućanstava, doprinos bruto investicija u osnovni kapital, dok je doprinos vanjskog bilansa rastu BDP-a bio negativan za eurozonu i pozitivan za EU28.

Broj zaposlenih se u trećem tromjesečju ove godine povećao se za 0,1 posto i u eurozoni i u EU28, dok je na godišnjem nivou zaposlenost povećana za 0,9 posto u eurozoni i za 0,8 posto u EU28.

Eurostat procjenjuje da je u trećem tromjesečju ove godine 241,5 miliona ljudi bilo zaposleno u EU, od čega 160,1 milion u eurozoni.

To su najviši nivoi zapošljavanja ikada zabilježene u oba područja.

Kombinacija BDP-a i podataka o zaposlenosti omogućuje procjenu produktivnosti rada. Analiza je pokazala da je rast produktivnosti oscilirao oko 1 posto za obe zone između 2013. i 2018. godine, a nakon pada u 2018. godini rast produktivnosti je ostao blizu nule za evropodručje i blago pozitivan za EU28 u trećem tromjesečju ove godine.

(Fena)