Makedonac osumnjičen za 20 teških krađa u Banjoj Luci, šteta 100.000 KM

Banjalučka policija je u akciji, kodnog naziva “Bitola”, otkrila počinioca 20 krivičnih djela teških krađa, kojima je pričinjena materijalna šteta od oko 105.215 KM.

Akciju su proveli policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, u saradnji sa Policijskom upravom Gradiška i Trećom policijskom upravom Kantona Sarajevo, a uhapšena je osoba inicijala A. B..

Nezvanično, u pitanju je državljanin Makedonije Apostol Benedevski, od ranije poznat policiji.

A. B se sumnjiči da je od septembra 2017. pa do novembra ove godine izvršio dvadeset teških krađa na području grada Banja Luka.

Izvršen je pretres stana u Kantonu Sarajevo, koji je osumnjičeni koristio, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču iz krivičnog djela, zlatni nakit, satovi, provalnički alat, prilagođeni ključevi, specijalne folije „Lomači“, cilindrične brave, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

“U ovim aktivnostima, izvršena je i kriminalistička obrada nad licima LJ. I. i E. A.”, saopšteno je danas iz Policijske uprave Banja Luka.

“A. B. je, nakon krimanalističke obrade, proveden u Službu za poslove sa strancima, terenski Centar Banja Luka, jer u zakonskom roku nije prijavio mjesto boravka u Bosni i Hercegovini”, dodaju iz policije.

Napominju i da je akcija provedena pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbama Opštinskog suda u Sarajevu.

Određene aktivnosti u okviru ove akcije su i dalje u toku.

(Fena)