Pojačane kontrole inspektora UIO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje pojačali su kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit, koji su u svojim PDV prijavama iskazivali poreski obveznici u toku 2019. godine.

Pojačana kontrolna aktivnost trenutno se provodi na području banjalučkog regionalnog centra UIO, a posebna se pažnja u kontrolama posvećuje popisu zaliha kod poreskih obveznika. Po okončanju pojačanih kontrolnih aktivnost u banjalučkom regionalnalom centru Uprave, slijediće pojačane kontrole i u ostalim regionalnim centrima UIO.

Poreski obveznici koji se nalaze u sistemu PDV-a, a koji pripadaju regionalnam centru Banjaluka u devet mjeseci 2019. godine povećali su zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski kredit u iznosu nešto većem od 31 milion KM u odnosu na isti period 2018. godine. To je bio razlog da inspektori UIO krenu u pojačane kontrole kod poreskih obveznika u cilju provjere zakonitosti i ispravnosti povećanja zahtijevanog povrata PDV-a i poreskog kredita.

UIO je, pored inspektora koji već rade u regionalnom centru Banjaluka, pojačala inspektorski sastav na način da je iz ostalih regionalnih centara Uprave privremeno raspoređen određeni broj inspektora, te je na takav način formiran tim od ukupno 68 ovlaštenih službenih lica, koji imaju zadatak da izvrše više od 200 potpunih i informativnih kontrola. Po okončanju kontrolnih aktivnosti koje su zvanično započele 12.11.2019. godine, UIO će i zvanično predstaviti rezultate pojačanih kontrola.

Ono što je do sada uočeno je činjenica da su pojedini poreski obveznici iskazivali zalihe u većim iznosima od stvarnog stanja, te je zato u kontrolama posebno naglašena obaveza popisa zaliha. Po okončanju pojačanih kontrolinih aktivnosti u banjalučkom regionalnom centru UIO, inspektori Uprave pojačaće kontrolne aktivnosti i u ostala tri regionalana centra Uprave za indirektno oporezivanje, saopšteno je iz UIO BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)