Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -1 stepen, Sanski Most i Sarajevo 0, Livno 1, Bugojno i Tuzla 2, Ivan Sedlo 3, Gradačac i Grude 6, Mostar i Široki Brijeg 7, Neum 10, Bihać 11 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno može pasti veoma malo kiše.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 6 i 12, maksimalno do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Opšta slika će se neznatno popraviti, pretežno zbog blagog zatopljenja sredinom dana.

Jutro i veče će još uvijek biti tmurni, popraćeni niskim temperaturama, stoga je i dalje preporučljivo ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, redukovati boravak na otvorenom i provoditi mjere zaštite od hladnoće, naročito osjetljive grupe stanovništva, poput djece, hroničnih bolesnika i starijih osoba.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost ovog jutra na 50 do 100 metara na putevima: Livno-Šuica-Kupres, Šuica- Tomislavgrad, Jablanica-Mostar-Nevesinje, Mostar- Stolac- Neum, Ključ- Sanski Most, kao i dionice u dolinama rijeka Une, Save i Lašve. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)