U Bosni oblačno i maglovito, u Hercegovini sunčano uz malo oblačno

Jutros je u u većem dijelu Bosne oblačno i maglovito, a u Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -3 stepena, Bihać, Livno 0, Gradačac, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla 1, Bugojno, Grude, Sarajevo 2, Ivan Sedlo 3, Mostar 7, Neum 9 stepeni.

Danas će u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne, po kotlinama i uz riječne tokove, preovladavati oblačno i maglovito vrijeme. U ostatku naše zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 5 do 11, na jugu do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološke prilike biće nešto ugodnije pod uticajem stabilnog vremena i povremenih sunčanih intervala, izraženije u dijelu Bosne.

Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura.

Povećano naoblačenje u Hercegoviini, kod osjetljivih osoba može uzrokovati poteškoće poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

Moguće su i epizode jačih zagađenja vazduha, stoga je preporučljivo dan provesti na otvorenom, van gradskih sredina.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Magla, mjestimično vrlo gusta, ovog jutra smanjuje vidljivost na većini putnih pravaca u našoj zemlji. Posebnu pažnju skrećemo na dionice koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove, kao i na planinske prevoje.

Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja, posebno na planinskim prevojima. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava na dionici Šuica-Livno, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na  graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)