Uskok otkrio kriminalnu grupu istražujući Mamićeve off shore poslove

Do preprodavača luksuznih automobila, nedavno uhapšenog Ivana Inje Bašića, Uskok je došao istražujući Mamićeve off shore poslove bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, piše u nedelju Večernji list.

Sudije istrage zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev Uskoka, jednomjesečni istražni zatvor u tom je slučaju odredio Bašiću i njegovoj supruzi Senki, Bernardinu Budinu, Robertu Čarapini, Damiru Mitaru, Ivanu Gavranu, Dinku Škiljanu i Dinku Pejiću.

Osim njih osmoro, Uskok pokrenuo istragu i protiv Stjepka Čovića, Ivice Zmiše i Krešimira Vidovića, te firmi Clik motor, Meo centar i Portula.

Što se tiče Bašića, njegovi sadašnji problemi, po svemu sudeći, počeli su u vrijeme dok je Uskok istraživao poslove i poslovanje Zdravka Mamića, a to Uskokovo istraživanje kasnije je pretočeno u optužnicu, koja je poznata kao afera Dinamo 2.

Bašić je, baš kao i Gavran, saslušavan tokom te istrage i njihovi su iskazi dio optužnice u tom slučaju.

Tokom istrage za Dinamo 2, Uskok su posebno zanimali tokovi novca koji je iz GNK Dinamo izvlačen u različite off shore firme, kojima su se koristili članovi porodice Mamić. Jedna od takvih firmi bila je Real Sport Management, u kojoj je odgovorna osoba bio Mario Mamić. Na račun te firme, GNK Dinamo uplaćivao je poveće sume, koje je Mario Mamić prosljeđivao dalje, na račune drugih off shore firmi, a taj je novac potom korišten za kupovinu putničkih automobila.

Da je to tako, u iskazima tokom istrage za Dinamo 2 Uskoku su potvrdili sada uhapšeni Bašić i Gavran te još jedan svjedok, a svoja saznanja Uskok je zacementirao i dokumentacijom koju je prikupio iz raznih zemalja putem međunarodne pravne pomoći.

Prateći trag novca koji se slijevao na račune Bašićevih firmi, Uskok je otkrio da on ima razgranat posao širom Evrope, odnosno da posluje u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Njemačkoj. U Njemačkoj on i njegova supruga imaju četiri firme, a u Češkoj imaju tri. Imaju firme i u BiH, gdje su obavljeni pretresi, a pretražene su i firme u Njemačkoj i Češkoj.

Golem posao koji je Uskok napravio, zainteresovao je i Europol, a da je na pravom tragu, postalo je jasno kada je početkom februara uhapšena grupa Mate Stepića, koja je osumnjičena da je po metodi tzv. nestajućih trgovaca na trgovini čeličnim armaturama varala državu na PDV-u.

Među onima koji su tada uhapšeni bio je Bernardin Budin, kod koga je u pretragama nađena gomila dokumentacije. Pregledavajući je, istražioci su shvatili ne samo da je Budin povezan s Bašićem, nego i kako funkcioniše metoda tzv. nestajućih trgovaca, te o koliko je velikim novčanim prevarama tu riječ.

Primarna stvar je da krajnji kupci uopšte ne moraju biti svjesni da su dio nekog nelegalnog posla, a robu koju kupuju uglavnom plaćaju u gotovini. To je vjerovatno razlog zašto je u pretragama kod Bašića nađeno dva miliona kuna u gotovini, ali i gomila dokumentacije, prenosi Hina pisanje zagrebačkog Večernjeg lista.

(Fena)