Amina Kajtaz provjeravala formu u Glazgovu, dobar nastup plivača „Orke“ u Sarajevu

U škotskom Glasgowu, od 4. do 8. decembra, održano je Evropsko prvenstvo u malim bazenima, a na kome je nastupila najbolja bh. plivačica Amina Kajtaz, koja trenutno trenira u Zagrebu, a nastupa na dvojnoj registarciji za HAPK „Mladost“ i Klub vodenih sportova „Orka“ iz Mostara.

Amina je na ovom prvenstvu nastupila u tri discipline 50, 100 i 200 metara delfin i ostvarila je vrlo zapažen nastup. Budući da je kompletan trenažni proces podređen pripremama za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine, te da većinu svojih treninga odrađuje na velikom 50 metarskom bazenu, ovo prvenstvo je iskorišteno za provjeru forme.

Amina je najbolji rezultat zabilježila u disciplini 200m delfin, gdje je osvojila petanesto mjesto, odnosno postignuto vrijeme 2:10.49 bilo joj je dovoljno za plasman u polufinale europskog prvenstva u ovoj disciplini, što je odličan rezultat s obzirom na konkurenciju i da je ovo prvenstvo odradila iz punog treninga. Na ovo prvenstvo je kako trener reprezentacije BiH trebala otputovati i trenerica „Orke“ Alena Ćemalović, ali zbog problema sa vizom nije bila u mogućnosti biti dio bh. tima, kao i plivačica Emina Pašukan, koja je iz istog razloga bila onemogućena da nastupi na ovom prvenstvu.

Iz mostarske „Orke“ takođe su nas obavijestili, da je proteklog vikenda održan je jubilarni X Međunarodni plivački miting Kup “Novi Grad 2019” u Sarajevu, na kome je učestvovalo 29 klubova sa preko 460 plivača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Mostarska „Orka“ je i ovaj put pokazala da plivači ovog kluba spadaju u sam vrh bh. plivanja. Naime, Mostarci su osvojili drugo mjesto u ukupnom plasmanu najboljih klubova, osvojivši ukupno 46 medalja, od čega 25 zlatnih, 11 srebrenih i 10 bronzanih.

Osvajači medalja za „Orku“ na ovom mitingu bili su: Kerim Sadiković, Lana Pudar, Elena Zovko, Danis Harmandić, Joško Rozić, Dino Kljako, Asad Buljević, Petra Pezer, Ishak Rahimić i Đani Morić. Vrijedi svakako istaći i pojedinačna dostignuća mladih mostarskih plivača, kojih je bilo dosta na ovom mitingu.

– Lana Pudar je pobjednica finalne utrke 50m slobodno challenge, osvajačica novčane nagrade organizatora ovog mitinga i nova državna rekorderka u ovoj disciplini u vremenu 26.85,

– Joško Rozić je najbolji plivač mitinga za dječake do 8 godina.

– Kerim Sadiković je pobjednik finalne utrke 50m prsno challenge i osvajač novčane nagrade organizatora ovog mitinga.

Klub su na ovom mitingu još predstavljali i: Adina Zilić, Adnan i Amina Isić, Jan Đonko, Anis Tanović, Mak Torlo, Zlatan Berberović, Matko Rozić, Azer Velagić, Dino i Mia Dužević, Jure Trubarac, Katja Kondža, Farik i Ema Repeša, Leon Lasić, Lovro Bagarić, Leon Špec, Jan Kovač, Inea Harmandić, Hana Šuta, Emina Đulić, Antonela Pudar, Tamara Pezer, Vladan Pištignjat, Ajla Kulak, Miralem Marić, Ivan Drlja, Luna Rozić, Nidal Salčin, Elena Jurković, Lucija Jakovljević, Andrijana Škobić, Stefan Dragić, Lea Pudar, Petra i Noah Mandarić i Nejla Ćerimagić.

Narednog vikenda, „Orka“ će nastupiti na plivačkom mitingu „8. Božićni Kup“, koji će se održati na Sveučilišnom bazenu u Rodoču u subotu 14.12. u organizaciji APK „Zrinjski“, dok će zavjesu na nastupe u ovoj godini spustiti 28. i 29.12. 2019. godine, nastupom na Otvorenom prvenstvu BiH, koje će se održati na olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu.

Početkom naredne godine „Orka“ će organizovati tradicionalnu završnu svečanost, na kooj će prigodnim poklonima nagraditi sve svoje plivače, proglasiti najbolje u 2018. godini i zahvaliti se svima koji su pomogli u radu kluba u ovoj godini.

(NovaSloboda.ba)