Eurojust: Krijumčarima kokaina treba suditi u Hrvatskoj

U sklopu dogovora s predstavnicima nadležnih tijela svih zemalja koje su učestvovale u akciji ”Familia” i Eurojusta, ocijenjeno je da se krivični postupak protiv krijumčara 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Daleki istok treba voditi uglavnom u Hrvatskoj, saopštio je Uskok u ponedeljak.

”Hrvatska ima najbolju procesnu poziciju za krivični progon organizovane kriminalne grupe, čiji su pripadnici, među kojima i hrvatski državljanin, uhapšeni u julu u prevozu 600 kilograma kokaina”, zaključeno je na sastanku u Eurojustu, na komw su, uz predstavnike Uskoka, učestvovali češki, italijanski, francuski i švicarski tužioci.

U dijelu međunarodne akcije u Baselu su 13. jula uhapšeni crnogorski državljanin Michael Dokovich, češki državljanin Aleš Sokolik i hrvatski državljanin Silvio Beljević, a koji su u novembru izručeni Hrvatskoj. Oni se, zajedno s još pet osoba, terete za zločinačko udruživanje, krijumčarenje droge, zloupotrebu položaja i ovlaštenja, falsifikovanje isprava i nedozvoljeno posjedovanje oružja, prenosi Hina.

Dokovichu se stavlja na teret da je formirao zločinačku organizaciju, koja je mlažnjacima krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Europu i Daleki istok. Dokovich je rođen kao Iljmija Frključić u Podgorici, a od tada je koristio brojne pseudonime, te je u više navrata bio predmet obrade američkih bezbjedonosnih službi.

O Dokovichu su u nekoliko navrata pisali američki mediji, koji ističu da je on jedna od prvih osoba koja se u SAD-u bavila računarskim prevarama, a povezivali su ga i sa grupom koja je odgovorna za podmetanje požara, prevare s osiguranjima i bankovne prevare, krađe pošiljki, trgovinu drogom i pljačke draguljarnica.

Izručenjem tri okrivljenika iz Švicarske, Hrvatskoj je u ovom trenutku dostupno petoro okrivljenika iz ovog predmeta, a traže se još dvije osobe iz Srbije i jedna osoba iz Bosne i Hercegovine.

Srbija je pokrenula postupak ustupnjaa krivičnog progona Hrvatskoj u odnosu na krivični predmet koji je formirala za potrebe ove operativne akcije. Krivični postupak povodom operativne akcije ”Familia” provodi se i u Češkoj i to protiv češkog državljanina, preostalog pripadnika ove kriminalne grupacije, uhapenog u toj zemlji.

Operativnu akciju ”Familia” realizovala su nadležna tijela Hrvatske u saradnji s nadležnim tijelima Češke, Srbije, Švicarske i Francuske. Doprinos tokom istrage dale su Slovenija, Belgija i Holandija, a saradnja je ostvarena i s Italijom.

Provođenje ove složene akcije na teritoriji više država rezultirala je i zapljenama milion eura u gotovini i luksuznih predmeta u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada eura pronađenih u Dokovichevom automobilu i kući u zagrebačkim Šestinama. Na osnovu rezultata ove operativne akcije, u Hong Kongu je pronađen i oduzet još 421 kilogram kokaina.

(Fena)