Podignuta optužnica protiv 7 osoba za ratni zločin na području mjesta Jusići u opštini Zvornik

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi Pero Radić zv. “Jarac”, rođen 1959. godine u Zvorniku, Božo Vidović, , rođen 1954. godine u Zvorniku, Petko Tomić zv. „ Gavran“ i „ Crni gavran“, rođen 1955. godine u Zvorniku, Branko Studen, rođen 1963. godine u B.Novi/Novi Grad, Dušan Spasojević zv. „Šifra“,rođen 1954. godine u Zvorniku, Vlado Ristanović zv. “Tošanov”, rođen 1962. godine u Zvorniku, Milan Mijić zv. „ Mišo“, rođen 1959.godine Zvorniku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, u period od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematsakog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO Malešić a kasnije Zvorničke brigade VRS, učestvovali u organizovanim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići, opština Zvornik, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatočenjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine.

Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, te se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Navode optužnice, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka, koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)