Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Jajce 0, Tuzla 1, Zenica 2, Bugojno 3, Ivan Sedlo 4, Sanski Most i Sarajevo 6,; Gradačac i Livno 7, Mostar i Široki Brijeg 9, Drvar, Grude i Stolac 10, Bihać i Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne slaba kiša prvo u Hercegovini, a u večernjim satima i tokom noći na utorak padavine će se proširiti na cijelu zemlju.

Vjetar slab južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 8 i 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Tmurno vrijeme nepovoljno će djelovati na osjetljive osobe.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Sa noćnim satima, opšta slika dodatno će se pogoršati usljed približavanja promjene.

Moguće su meteoropatske reakcije, u vidu reumatskih bolova, malaksalosti, nervoze, kao i problemi sa snom.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Magla i niska oblačnost ovog jutra smanjuju vidljivost, izdvajamo šire područje: Livna, Kupresa, Šujice, Konjica, Doboja, Žepča, Maglaja, dijelove Kantona Sarajevo, kao i puteve u dolinama rijeka: Save, Lašve i Bosne. Mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima, te apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 0,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)