Sanna Marin će biti najmlađa premijerka u istoriji Finske

Finska 34. godišnja ministrica saobraćaja i poslanica nominovana je za najmlađu premijerku u istoriji te zemlje i kao treća žena na čelu finske vlade.

Vijeće finskih vladajućih Socijaldemokrata u nedelju naveče je glasalo s 32 naprema 29 glasova za imenovanje Sanne Marin ispred njenog suparnika Anttija Lindtmana za preuzimanje vodeće pozicije u vladi od aktuelnog premijera Antti Rinnea.

Nakon što su postali najjača finska stranka na aprilskim izborima, Socijaldemokrati mogu imenovati jednog od vlastitih članova za premijerski položaj u toj nordijskoj zemlji od 5,5 miliona stanovnika.

Marin je bila podpredsjednica stranke, poslanica od 2015. godine, i do ove sedmice obavljala dužnost ministrice saobraćaja i komunikacija. Sudeći po najvećim finskim novinama Helsingin Sanomat i tabloidu Ilta-Sanomat, Marin će postati najmlađi aktuelni premijer u svijetu.

Rinne je odstupio s položaja u utorak, nakon što je ključni koalicioni partner Socijaldemokrata, Stranka Centra, povukla podršku njegovoj stranci, pozivajući se na manjak povjerenja. Stranka Centra također je kritikovala Rinneovo čelništvo uoči dvosedmičnog štrajka državne poštanske službe Posti u novembru, koji se proširio i na ostale firme, među kojima i nacionalnu aviokompaniju Finnair.

Rinneova ostavka izazvala je i ostavku  koalicije Socijaldemokrata i Stranke Centra i tri manja koalicijska partnera – Zelenih,  Saveza ljevice  i Narodne stranke Finske, koja zastupa manjinske Šveđane. 

U nedelju su Socijaldemokrati i četiri ostale koalicijske stranke saopštili da su predani programu vlade dogovorenom nakon aprilskih izbora i da će nastaviti da participiraju u novoj vladi koja će imati većinu od 117 mjesta u Eduskunti, ili parlamentu, koji broji 200 poslanika.

Socijaldemokrati su saopptili u nedelju kako žele da Rinne, bivši sindikalni čelnik, postane zamjenik predsjednika parlamenta. On, takođe, planira ostati na čelu Socijaldemokrata do stranačkog kongresa narednog ljeta, prenosi  Associated Press.

(Fena)