SDA, DF i SDP o dešavanjima na deponiji Uborak

Povodom jutrošnje upotrebe sile pripadnika MUP-a HNK-a, koju su ispoljili prema građanima koji su, od 4. decembra, blokirali dovoz otpada na deponiju Uborak, saopštenjem za javnost oglasili su se SDA Mostar-Sjever, GO DF i GO SDP-a Mostar.

SDA-Sjever: Grad Mostar treba hitno riješiti riješiti problem deponije

Saopštenjem za javnost oglasila se i SDA Mostar – Sjever, u kome se ističe da problem deponije Uborak ne može biti riješen preko noći, niti za nekoliko dana.

“Dužni smo da apelujemo na sve nadležne institucije, a prevashodno na Gradsku upravu Grada Mostara da uvaži opravdane argumente svojih građana iz naselja Vrapčići i Bijelo Polje, koji su još prije više mjeseci upozoravali na određene nepropisne aktivnosti, a ponajviše nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kome nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji, što samo po sebi nanosi ogromnu štetu našoj lokalnoj zajednici – Gradu Mostaru, ali i svim građanima, a najviše mještanima navedenih naselja, te direktno utiče na zdravlje i normalan tok života.

SDA se konzistentno zalaže za vladavinu prava i zakona, te u skladu s tim pozivaju Grad Mostar da poštuje pravosnažno i konačno rješenje izdato od nadležnog Ministarstva okoline i turizma Federacije BiH, te preduzme sve zakonom predviđene mjere za rješavanje ovog problema.

“Uvažavajući činjenicu da s područja Mostara treba ukloniti komunalni otpad koji se nagomilao usljed toga što ga više dana nije odvozilo komunalno preduzeće, pozivamo sve nivoe vlasti da, u skladu sa svojim mogućnostima Gradu Mostaru, osiguraju neophodnu finansijsku pomoć u vidu subvencioniranja troškova odvoza i deponovanja komunalnog otpada na neku od deponija iz okruženja, s kojim bi Grad Mostar zaključio ugovor o deponovanju komunalnog otpada.

Prije više mjeseci, potpisan sporazum između gradskih vlasti i predstavnika građana o potrebi provođenja aktivnosti na iznalaženju nove lokacije za deponiju, ali do sada skoro ništa nije preduzeto, te ovim putem pozivaju Grad Mostar da hitno postupi po zaključcima iz navedenog sporazuma.

Takođe, ovim putem pozivamo stvarno nadležno Ministarstvo okoline i turizma Federacije BiH na aktivno učešće u rješavanju navedenog problema. Posebno naglašavamo da SDA Mostar – Sjever u potpunosti podržava rad policijskih službenika i cijeni njihov angažman, te iste poziva na korektno postupanje prema građanima koji mirnim i nenasilnim okupljanjem traže normalan i dostojanstven život, uz uvažavanje interese građana sa ovih prostora. Još jednom, apelujemo na sve strane, da se dijalogom i međusobnim uvažavanjem, jedino može doći do adekvatnog, sistemskog i dugoročnog rješenja po ovom pitanju”, stoji na kraju sopštenja u SDA Mostar – Sjever.

—–

DF: Osuđujemo primjenu sile nad građnima Mostara

Povodom jutrošnjih dešavanja  na deponiji Uborak, osuđujuemo svaki vid nasilja i upotrebu sile nad  građanima koji samo traže da se institucionalno riješi ovaj problem gdje su direktno ugroženi životi građana Mostara, stoji u saopštenju Gradskog odbora Demokrastke fron te Mostar.

“Da su  gradske vlasti ispoštovale dogovor od prije šest mjeseci, koji je postignut sa demonstrantima, kada su se obavezali da će formirati stručnu radnu grupu i pokušati naći rješenje za deponiju Uborak, izbjegli bi ponovno jenu blokadu, kao i nemile scene upotrebe sile pripadnika MUP-a HNK-a nad demonstarntima.

Podsjećamo da je okolinska dozvola za deponiju Uborak istekla 4.decembra 2019.godine i da je samim tim ova deponija i njen rad trenutno nelegalan, te je upitna i lagalnost  jutrašnje akcije pripadnika MUP-a HNK-a.

Gradski odbor Demokratske fronte Mostar daje  punu podršku demonstrantima,  te insistiramo da odgovorni na svim nivoima vlasti iznađu  adekvatno rješenje, koje će trajno riješiti ovaj veliki problem građana Mostara”, navodi se u saopštenju GO DF-a Mostar.

—–

SDP: Zahtjev za hitnu sjednicu Skupštine HNK-a

Gradski odbor SDP Mostar osuđuje potpuno nepotrebno korištenje sile od strane MUP-a HNK-a nad građanima koji se mirnim putem bore za zdravlje svih nas.

Povodom nemilih događaja, Klub poslanika SDP-a u Skupštini HNK-a je na zahtjev Gradske organizacije SDP Mostar uputio danas zahtjev za hitnim sazivanjem Skupštine HNK-a, kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za ranije nezakonito trošenje novca, izmještanje, zatvaranje i saniranje postojeće deponije, trovanje građana i zakonitost upotrebe sile nad građanima koji štite živote svih građana Grada Mostara i HNK-a onemogućavajući da se nezakonito odlaže otpad na nelegalnu deponiju.

“Očekujemo hitno sazivanje Skupštine HNK-a, kojoj bi prisustvovali predstavnici svih nadležnih institucija koje su dužne po zakonima biti uključene u rješavanje aktuelnog problema nelegalne deponije Uborak, a to su: Grad Mostar, Federalno ministarstvo okoline i turizma, svih nadležnih inspekcija, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK-a i Tužilaštva HNK-a.

Ovim putem pozivamo i mostarsku SDA, koja je uz HDZ najodgovornija za ovu ekološku katastrofu i nezakonite radnje vezane za deponiju Uborak, da preuzme odgovornost za svoja (ne)djela i postupke umjesto spinovanja javnosti.

Svim građanima je odavno jasno da su kadrovi SDA upravljali svim procesima vezanim za deponiju Uborak (Odjel za komunalne poslove, direktor i nadzorni odbor J.P. Deponija, kantonalni ministri građenja i prostornog uređenja i kantonalni ministar turizma i okoline), te da su, uz gradonačelnika Grada Mostara, jedni od najodgovornijih za kriminal i trovanje građana Mostara.

Posebno je drsko saopštenje SDA Sjever, koje vrijeđa elementarnu inteligenciju građana.

Na ovaj način, nećete i ne možete sprati sa sebe odgovornost za sve štetne radnje oko deponije Uborak, gdje ste jasno pokazali da vam je novac godinama važniji od zdravlja sugrađana”, stoji u saopštenju GO SDP-a Mostar.

(NovaSloboda.ba)