Specijalci uz upotrebu sile deblokirali deponiju Uborak

Pripadnici Specijalne i Interventne jedinice MUP-a HNK-a, među kojima su bili i policajci iz Čapljine i Konjica, njih oko 150, jutros su prije 7 sati, uz upotrebu sile, deblokirali deponiju Uborak kod Mostara, koju su mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer na se tiče” blokirali od 4. decembra, ne dozvoljavajući odlaganje otpada, jer je okolinska dozvola za ovu deponiju istekla.

Nekoliko stotina ljudi, među kojima je bilo djece, žena i starijih osoba, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, lancima su se bili vezani za kapiju deponijeUborak. Policajci su udarali sve koji su im se našli na putu, pri čemu je nekoliko ljudi povrijeđeno, a na Uborku se nalaze i ekipe Hitne pomoći, koji povrijeđenima ukazaju pomoć na licu mjesta.

Nakon što je deblokirana deponija, propušteno je 10 kamiona sa smećem.

Okupljeni mještani i aktivisti upozoravali su da odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu koga može raditi.

Tvrde da odlagalište na Uborku ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja, već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora. Zbog toga su taržili sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju.

Omer Hujdur, predstavnik Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, prozvao je kantonalnog ministra MUP-a Slađana Bevandu, rekavši kako je “nelegalno angažovao policijske snage i pustio ih na narod”.

“Ovo nisu kriminalci. Ovo su uzorni građani, koji poštuju državu i zakon. Oni su došli ovde u zaštitu zakona, jer je deponija nelegalna i ugrožava njihove i živote njihovih familija”, rekao izjavio Hujdur.

 Idući korak demonstranata je, kaže Hujdur, ostanak ispred Uborka “do kraja”.

“Mi nemamo izbora niti drugu opciju. Moramo izdržati i biti ovdje do zatvaranja deponije”, poručio je Hujdur i dodao kako im je jutrošnja akcija policije samo podstrek u njihovoj borbi.

(NovaSloboda.ba)