Demokrati pokrenuli dvije nove optužbe protiv Trumpa u postupku opoziva

Demokrati u Predstavničkom domu objavili su u utorak još dvije optužbe u pokretanju postupka opoziva predsjednika Donalda Trumpa – za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa – u naporima da pokrenu istorijsko glasanje pod navodima da je je on opstruirao američki izborni proces i ugrozio je nacionalnu bzbjednost.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi, okružena predsjedavajućim istražnih komisija, stajala je, u kako ga je  nazvala, „svečanom činu“ u Capitolu. Glasanje se očekuje u roku od nekoliko dana u Pravosudnoj komisiji i Predstavničkom domu u punom sastavu do Božića. 

“On je ugrozio našu demokratiju, on je ugrozio našu nacionalnu bezbjednsot. Naši naredni izbori su u riziku, to je razlog zašto moramo djelovati odmah”, izjavio je poslanik Jerrold Nadler, Demokrata iz New Yorka i predsjedavajući Pravosudne komisije, objavljujući nove optužbe dok je stajao ispred portreta Georgea Washingtona. 

Optužbe objavljene danas proističu iz Trumpovog pritiska na Ukrajinu da objavi istragu njegovih političkih suparnika, nakon što je povukao pomoć toj zemlji, prenosi Associated Press.

(Fena)