Geteova drama u Silikonskoj dolini

„Prije nego što đavo ukrade vašu dušu, ukrašće vam pasword“. Tako Filip Humm (60) opisuje srž svog umjetničkog igranog filma “Last Faust“, „Posljednji Faust”. Nekada je Humm bio vrhunski menadžer, danas je umjetnik. U filmu, koji traje 108 minuta, on Geteovu dramu prenosi u 21. vijek.

Faust, koga glumi Martin Hancock, ambiciozni je start-up početnik u Silikonskoj dolini. Gretchen, koju glumi Yvi Mai, je maloljetna pripravnica u Winestone Inc. koja pozdravlja MeToo raspravu.

Naučnik i izvršni direktor Faust upravlja kompanijom Winestone Inc., jednom od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu. Nezadovoljan i nesretno zaljubljen u šesnaestogodišnju Gretchen, svoju dušu prodaje đavolu Mefistu, u ulozi Glyn Dilley, zahtijevajući od njega sposobnost da stvara ljudski život. Ali, nadčovjek koga je stvorio, u stvari želi da uništi čitavo  čovječanstvo.

Jedna slobodna adaptacija Geteovih “Faust I” i “Faust II”. Režiser Philipp Humm, interpretira Goetheove tragedije u modernom obliku i sa modernom tematikom. Film je napravljen na osnovu jedne već filmovane pozorišne predstave.

Na fotografiji u prilogu: Otrov u kadi, Martin Hancock, filmski junak u filmu “Posljednji Faust”, start-up šef,  koga od samoubistva spašava anđeo, koga glumi Isabella Bliss.

Od 2. decembra, film je na zahtjev dostupan na sedam servisa za streaming.

(focus)

Lj. G.

(NobvaSloboda.ba)