Komšić: Niko nije ovlašten da u ime BiH prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izdao je instrukciju uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedskoj da ne prisustvuju današnjoj dodjeli Nobelove nagrade, zbog književnika Petera Handkea, koji negira genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici nad stanovnicima zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

“Ovim putem vas informišemo da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine”, piše u dopisu koji je iz Komšićevog ureda s upućen Ambasadi Bosne i Hercegovine u Švedskoj.

Ceremonija dodjele Nobelovih nagrada danas će se održati u Stockholmu. Nobelovu nagradu za književnost trebao bi primiti i kontroverzni austrijski književnik Peter Handke.

Dodjeli Nobelove nagrade neće prisustvovati, kako je arnije najavljeno, Hrvatska, Kosovo, Albanija i Turska, saopšteno je iz njihovih ambasada u Stockholmu.