Oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme s kišom, a na planinama sa snijegom.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -3 stepena, Ivan Sedlo 0, Bugojno, Jajce, Sokolac 4, Drvar, Gradačac, Livno 5, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla 6, Doboj, Grude, Mostar, Široki Brijeg, Srebrenica, Zenica, Zvornik 7, Stolac, Trebinje 9, Neum 10 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme s kišom. U višim područjima Bosne sa snijegom. Poslije podne padavine prestaju u Hercegovini, Krajini i Posavini. U večernjim satima u nizinama centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne se očekuju snijeg.

Vjetar umjeren sjeverni. Poslije podne jak vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Dnevna temperatura vazduha od 4 do 8, na jugu od 8 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Padavine i niske temperature, uz pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata uzrokovaće tegobe.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima povreda, glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

—–

BIHAMK

Vozi se po pretežno mokrom kolovozu

U višim planinskim predjelima centralne i jugozapadne Bosne mjestimično ima raskvašenog snijega na kolovozu, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce Bugojno-Kupres-Šuica i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, kao i puteve na području Vlašića i Blidinja.

Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)