Putin i Zelenski dogovorili “potpuno i sveobuhvatno” primirje u Ukrajini

Ukrajina i Rusija dogovorile su se da će primijeniti “potpuno i sveobuhvatno” primirje u istočnoj Ukrajini do kraja 2019. godine, nakon razgovora na najvišem nivou u Parizu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Vladimir Vladimir Zelenski susreli su se u ponedeljak licem u lice u francuskoj prijestonici. Pregovore su prekinuli čelnici Francuske i Njemačke, Emmanuel Macroni Angela Merkel, koji su juče, bili s Putinom i Zelensijem na sastanku u Parizu.

Tokom pet i po godina borbe između ukrajinskih vladinih snaga i ruskih pobunjenika poginulo je 13.000 ljudi.

Slijede velika razmjena zarobljenika i povlačenje ukrajinske vojske iz tri ključna područja na liniji fronta, prenosi BBC.

U pisanom saopštenju zemlje su se složile puštanja i razmjene svih “zatvorenika povezanih s sukobom” do kraja godine.

Dvije strane, takođe, su se obvezale da će do kraja marta 2020. godine povući vojne snage u tri dodatne regije Ukrajine, ne određujući koje će to biti regije.

Za četiri mjeseca održaće se dodatni razgovori, kako bi se pregledao napredak primirja.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora u francuskoj palati Élysée, ruski predsjednik Putin pozdravio je razgovore kao “važan korak” prema deeskalaciji sukoba.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je pitanje ruskog izvoza gasa gasovodima kroz Ukrajinu “deblokirano” nakon spora oko tranzitnih carina, te će se sada razraditi sporazum.

Rusija i Ukrajina i dalje se ne slažu u pitanjima kao što su povlačenje trupa koje podržavaju Rusija i izbori u krajevima Ukrajine, koje drže separatistički pobunjenici.

Putin je juče u Parizu pozvao na promjenu ustava Ukrajine, kako bi se poseban status dao regiji Donbas, koju drže pobunjenici.

(Fena)