Balić i Faladžić najavili obnovu sudskih objekata u HNK-u

Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK-a i Adnan Faladžić, ministar finansija HNK-a juče su u prostorijama Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK-a održali sastanak s glavnim kantonalnim tužiocem i predsjednicama svih sudova s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je danas iz Vlade HNK-a.

Na dnevnom redu sastanka bilo je više tačaka, a posebno je raspravljano o Izmjenama i dopunama budžeta pravosudnih institucija za 2019. godinu i Nacrtu budžeta za 2020. godinu.

Razgovarano je o projektu „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužioca u BiH“, i projektu  „Reorganizacija poslovnih procesa u sudovima“. U ovim projektima već je učestvovao Opštinski sud u Mostaru, čiji predstavnici su prisutne ukratko informisali o njihovoj realizaciji.

Na sastanku je zaključeno kako će Ministarstvo aplicirati na IPA projekte 2020. godine za novu zgradu Opštinskoga suda u Konjicu i adaptaciju zgrade Kantonalnoga suda Mostar, u obimu koji je potreban kako bi navedeni sudovi radili u boljim i efikasnijim uslovima.

Ministar Faladžić uvažio je sve opravdane zahtjeve pravosudnih organa za budžet 2020. godine, koje će obrazložiti na narednoj sjednici Vlade HNK.

Na sastanku je, takođe, bilo govora o ujednačavanju rada sudskih izvršilaca, dežurstva i pripravnosti tužilaca, a sve u cilju ujednačavanja uslova u svim pravosudnim organima.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo organizovanjem ovakve vrste sastanaka, koji doprinose efikasnijem unapređenju rada pravosuđa i omogućavaju građanima kvalitetniji pristup sudu.

(NovaSloboda.ba)