Iz starih sjećanja: Skulptura šahista

(Prema priči koju je Florijan Mićković ispričao T. Vrančiću)

Daleke 1961. godine, u modi je bio šah. Pratio se, pa može se reći, skoro kao fudbal. Svi tadašnji šahovski velikani – velemajstori, održavali su brojne simultanke po Jugoslaviji.

Mostar je, takođe,u nekoliko navrata bio poprište ovakvih događaja. Simultanke su se po pravilu održavale u Domu JNA na Mejdanu. Te godine Mostar je ugostio i poznatog, tada osamnaestogodišnjeg, najmlađeg svjetskog velemajstora, Bobby Fischera. Osim igranja šaha, Fischer je prošetao i starim gradom i u pauzi od igranja šaha našao se u ateljeu mostarskog akademskog kipara Florijana Mićkovića, koji je iskoristio priliku i pozvao Bobbyja u svoj atelje. Ubrzo je bista u glini bila dovršena, ali se kipar našao u muci od kud nabaviti 18.000 tadašnjih njemačkih maraka, koliko je koštala izrada odljeva u bronzi. Budući nije uspio pronaći donatora za traženi iznos, uložio je vlastita sredstva i nakon izvjesnog vremena bista poznatog šahiste zasjala je punim bronzanim sjajem. Završenu bistu je Fischeru uručio sam Florijan u društvu poznatog velemajstora Svetozara Gliogorića sljedeće godine na šahovskom turniru u Zagrebu.

Nakon završetka turnira u Zagrebu, na povratku u USA, Fischer je usput upitao još jednog našeg šahistu, Dimitrija Bjelicu: „Je li možda gospodin Mićković očekivao od mene neku isplatu ili kompenzaciju za bistu?” Na to mu je Bjelica odgovorio: „Normalno da jeste.”

Od cjelokupnog Fischerovog gostovanja u Mostaru, ostala je samo ova fotografija iz ateljea našeg kipara.

Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago

(NovaSloboda.ba)