Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima lokalno pada slaba kiša u nizinama ili veoma slab snijeg u višim područjima. U Hercegovini je umjereno do pretežno oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -8 stpeni, Ivan Sedlo -4, Bihać, Bugojno i Sarajevo 0, Drvar, Livno, Prijedor, Srebrenica i Tuzla 1, Bijeljina, Gradačac, Jajce, Sanski Most, Zenica i Zvornik 2, Banja Luka 3, Grude i Široki Brijeg 4, Mostar i Stolac 7, Neum i Trebinje 9 stepeni.

Danas u Bosni pretežno oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima lokalno slaba kiša u nizinama ili veoma slab snijeg u višim područjima.

Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha između uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti.

U Hercegovini ugodnije, pri tome prohladno, uz sunčane intervale i buru izraženiju u prijepodnevnim satima.

U Bosni će povremene padavine, hladno vrijeme i sjeverac, praviti probleme osjetljivim osobama.

U drugom dijelu dana stabilnije i sa ljepšom opštom slikom.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura i ne izlagati se jačim naporima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Zaostalog snijega ili poledice na kolovozu ovog jutra ima na putnim pravcima: Glamoč-Mlinište, Kupres-Šujica, Turbe-Banja Luka, Trnovo-Foča i Mokro-Rogatica.

Zbog niskih temperatura na moguću poledicu upozoravamo i na ostalim putnim pravcima, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na dionicama u jugozapadnoj Bosni skrećemo pažnju na učestale jake udare vjetra.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava na dionici Šujica-Livno, upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)