Sastanak o deponiji Uborak bez konkretnih rješenja

Sastanku o rješenju problema odlagališta komunalnog otpada na Uborku, koji se danas održao u mostarskoj Gradskoj vijećnici, nisu prisustvovali pozvani resorni federalni i kantonalni ministri tako da, osim zakazivanja sljedećeg sastanka, ništa konkretno nije dogovoreno.

Istovremeno, ispred Vijećnice, mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” održali su mirno okupljanje i još jedanput upozorili nadležne da riješe problem saniranja postojeće deponije, te da iznađu novu lokaciju. Oni tvrde kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu koga može raditi.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Mostara, Inicijative “Jer nas se tiče”, te predstavnici Federalnog ministarstva okoline i turizma, Ministarstva prostornog uređenja i Ministarstva trgovine i zaštite okoline HNK-a.

“S obzirom da su se na sastanak odazvali predstavnici ministarstava, a ne ministri koji su trebali razmotriti cijelu problematiku oko Uborka i pokušati riješiti problem, mi smo razgovarali o svemu što se tiče deponije, ali nismo mogli donijeti značajnije zaključke”, izjavila je novinarima nakon sastanka glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina i dodala kako kantonalni ministri nisu bili na sastanku jer se održavala sjednica kantonalne vlade.

Dodala je kako su iz tog razloga dogovorili da se što prije održi sljedeći sastanak s istom temom, a koji bi trebao biti zakazan najkasnije do ponedeljka.

Takođe je istakla kako će se sutra održati sastanak Stručnog tima, koji bi trebao iznaći novu lokaciju, koja bi se mogla ucrtati u prostorno-plansku dokumentaciju i koja bi bila izvan naseljenih mjesta.  

Predstavnik Inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kaže kako je u najmanju ruku neozbiljno nepojavljivanje ministara na današnji sastanak, te dodaje kako bi na sljedećem trebao prisustvovati i premijer HNK-a Nevenko Herceg.

“Mi danas nismo imali prave sugovornike. Ljudi ne mogu preuzeti odgovornost za nešto što ne mogu raditi. Tu su bili predstavnici, a ne ‘prave adrese’, koje trebaju govoriti o ovom problemu”, kazao je Hujdur i poručio kako će ostati na Uborku dok se situacija ne riješi.

Hujdur je, takođe, osudio angažovanje pripadnika MUP-a HNK-a, kazavši kako su nelegalno postupili u ponedeljak ujutro kada su deblokirali deponiju, napravivši kordon između kamiona i demonstranata, prilikom čega je njih nekoliko povrijeđeno.

“Apelujemo da se policija povuče s Uborka. Mi nismo kriminalci. Mi smo ljudi, koji se bore za ljudska prava, prava na dostojanstven život”, ustvrdio je Hujdur.

(Fena)