Slovenija vjeruje da će se sud EU, ipak, proglasiti nadležnim

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je, reagujući na ocjenu nezavisnog advokata da sud EU nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske vezano uz priznavanje odluke arbitražnog suda o granici, upozorilo da takav stav za sam sud u nastavku procedure nije obavezujuće.

“Sud EU-a nije vezan uz mišljenje nezavisnog advokata, niti je ono za sud obavezujuće, nego je samo jedan od koraka u sudskoj proceduri”, navelo je u saopštenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova, reagujućiodmah nakon objavljivanja mišljenja nezavisnog advokata.

To je mišljenje, prenosi Hina, početak sudskog postupka, a Slovenija vjeruje da će sam sud uvažiti pravne argumente koje je iznijela Slovenija i proglasiti se nadležnim u tom predmetu, te se i sadržajno opredijeliti u odnosu na predmet slovenske tužbe.

Nezavisni advokat Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava uzrokovane neprovođenjem arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxembourgu.

Mišljenje nezavisnog advokata, kao ni odluka Suda EU-a koja se očekuje u proljeće sljedeće godine, ne odnosi se na sadržaj slovenskih prigovora, nego samo na pitanje je li Sud EU-a nadležan ili nije za to pitanje.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi je ponovilo i stav službene Ljubljane da Slovenija, bez obzira na konačnu presudu suda na kome je tužila Hrvatsku, ostaje pri stavu kako je za Hrvatsku presuda arbitražnog suda o granici iz 2015. godine obavezujuća po međunarodnom pravu.

“Postupak pred sudom EU-a nema uticaja na činjenicu da je odluka kojom je određena granica na kopnu i moru između Slovenije i Hrvatske važeća i da je obavezujuća za obe države. Slovenija kao država koja poštuje vladavinu prava i presude međunarodnih sudova je prihvatanjem potrebnih zakona provela mjere za provođenje arbitražne presude. Tu svoju obavezu Hrvatska tek mora ispuniti”, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenska tužba pred sudom EU-a odnosi se na navodno hrvatsko kršenje evropskog prava, kako Slovenija interpretira odbijanje Hrvatske da provede odluku arbitara nakon što je taj proces bio kompromitovan od Slovenije.

Hrvatska u slovenskoj tužbi pred sudom EU-a zastupa stajav da taj sud nije nadležan za slovensku tužbu, jer je pitanje granice stvar međunarodnog, a ne evropskog prava.

U Sloveniji, za sada, nema drugih reakcija na mišljenje nezavisnog advokata o nenadležnosti suda, koje bi se moglo protumačiti suprotno stajalištu Slovenije.

Izjavu o tome mogao bi rano popodne iznijeti slovenski državni vrh, nakon tradicionalnog sastanka predsjednika države, predsjednika vlade i predsjednika parlamenta pred kraj godine, kad se raspravlja o aktuelnim političkim pitanjima.

Kako je navedeno u saopštenju ureda predsjednika države Boruta Pahora uoči sastanka, pitanje arbitražnog spora s Hrvatskom biće jedna od tema tog sastanka, pri čemu će Pahor sugerisati da slovenska politika o tom pitanju zauzme jedinstven stav prema kome je arbitražna odluka o granici definitivna i za obe strane obavezujuća.

(Fena)