Hrvatska od SAD-a dobija dva helikoptera Black Hawk, a dva kupuje

Vlada Hrvatske je na sjednici u srijedu dala saglasnost Ministarstvu odbrane za nabavku i opremanje Hrvatske vojske sa četiri helikoptera UH-60M Black Hawk – dva donirana i dva kupljena, ukupne vrijednosti 1,167 milijardu kuna, što će biti realizovano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu s Vladom SAD-a.

Hrvatskoj će, naime, SAD donirati dva helikoptera Black Hawk s pripadajućom opremom i dijelovima, a Hrvatska će od SAD-a kupiti još dva istovjetna helikoptera, a partnerstvom je obuhvaćena i obuku pilota i zemaljskog osoblja i logistička podrška.

Odbor za odbranu Hrvatskoga sabora dao je 2. deembra pozitivno mišljenje vezano za prihvatanje navedene donacije, proces nabavke logističke podrške i obuke, kao i kupovinu dva nova helikoptera UH-60M Black Hawk, prenosi Hina.

Od ukupne vrijednosti opremanja helikopterima, koja iznosi 1,167 milijardu kuna, vrijednost donacije je 360,64 miliona kuna i u cijelosti je podmiruje SAD, a preostali iznos od ukupno 807,23 miliona kuna osigurava se u budžetu (na razdjelu Ministarstva odbrane) u periodu od 2021. do 2026. godine.

Podpredsjednik Vlade RH i ministar odbrane Damir Krstičević istakao je da je nabavka helikoptera dobila jednoglasnu podršku nadležnog saborskog odbora – i pozicije i opozicije.

“Helikopter ‘Crni jastreb’ je moćno sredstvo koje bi nam služilo za ispunjenje sve tri misije HV-a – zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, učestvovanje u međunarodnim misijama i operacijama  i pomoć civilnim institucijama i drugim tijelima”, naglasio je.

(Fena)