Podignuta optužnica protiv Marka Kovača, ratnog komandanta VRS u Foči

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marka Kovača, rođenog 1935. godine  u selu Mazoče, opština Foča, nastanjenog u Kragujevcu, Republika Srbija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga RS, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru VRS, učestvovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

Prema navodima optužnice, Kovačje vršio progon na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju i učinjenju krivičnih djela, te  kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela.

U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u KPD Foča, Srednjoškolskom centru i u sportskoj dvorani “Partizan”, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje  ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, kao i paljenje i uništavanje kuća i imovine, te kulturno-istorijskih i vjerskih objekata.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa drugim članovima iz KZ-a BiH.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 139 svjedoka, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)