Dalipagić i Mihajlović potpisali Sporazum o saradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo

mihailovic,potpis bih putevi

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbijeo ssradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Sporazumom se uređuju temelji ssradnje za realizaciju projekta Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo i istim je ussglašeno koordiniranje plana aktivnosti za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save na lokaciji  Rača – Sremska Rača, kao zajedničke/spojne tsčke na granici između dviju zemalja, te da će izgradnja graničnog prelaza na lokaciji Rača – Sremska Rača i izgradnja/rekonstrukcija graničnog prelaza na lokaciji Kotromani – Vardište na dionici buduće brze ceste Sarajevo – Pale – Višegrad – Vardište – granica sa Srbijom biti predmet posebnih sporazuma ugovornih strana.

„Uzimajući u obzir uticaj izgradnje infrastrukturnih objekata na povezanost saobraćajnih pravaca BiH i Srbije, kao i njihovo povezivanje sa saobraćajnom mrežom država članica EU na razvoj međusobne privredne saradnje, a cijeneći da za obe države veliki značaj ima izgradnja modernih cestovnih komunikacija i povezivanje glavnih gradova Sarajeva i Beograda, obavezali smo se u roku od 30 dana od datuma potpisivanja Sporazuma formirati zajedničko operativno tijelo, kako bismo što prije počeli s realizacijom navedenih aktivnosti“, istakao je zamjenik Dalipagić.

Ministrica Mihajlović jе istakla da ćе ovaj Sporazum doprinijеti brzini i efikasnosti izgradnjе autoceste ka BiH i podsjеtila da jе počеtak radova obilježen u oktobru.

„Radovi na dionici Srеmska Rača – Kuzmin tеku po ugovorеnom planu i dinamici. Ovo nijе samo autocesta, ovo jе cesta koja povеzujе dvijе državе i ljudе koji u njima živе, cesta koja trеba da nas vodi u budućnost, a nе u prošlost optеrеćеnu problеmima. Ovaj Sporazum omogućićе nam da nastavimo radovе i izdamo građеvinsku dozvolu za izgradnju cijеlog mosta prеko Savе”, izjavila jе ministrica Mihajlović.

V. B.

(NovaSloboda.ba)