Dogovoren prekid štrajka poštara u Srbiji, najavljeno povećanje plata

Štrajk u javnom preduzeću Pošte Srbije, započet prije 10 dana sa zahtjevom da se plate zaposlenika izjednače s republičkim prosjekom, biće u petak prekinut nakon dogovora koji su u četvrtak kasno naveče postigli predstavnici štrajkača, vlade i uprave javnog preduzeća.

Pozivajući se na neslužbena saznanja, Radio-televizija Srbije navodi da će biti povučene sve izrečene kazne, te da niko od zaposlenika neće biti suspendovan, niti će biti opomena zbog obustave rada. Postignut je i dogovor o povećanju plata.

Dogovor o prekidu štrajka postignut je u danu kad je vlada objavila da povećava plate u javnom sektoru za osam do 15 posto, jer su se za to stekli uslov zbog stabilne fiskalne i finansijske situacije u državnom budžetu.

“Zahvaljujući dobrim rezultatima, stvorili smo fiskalni prostor koji koristimo tako što, između ostalog, povećavamo plate u javnom sektoru i na taj način podižemo životni standard građana Srbije”, izjavio je tim povodom ministar finansija Siniša Mali.

Radnici Pošta Srbije nisu bili obuhvaćeni juče saopštenom odlukom o povećanju plata u javnom sektoru, a prema navodima RTS-a, zaposlenici u pošti s najmanjim primanjima trebali bi dobiti “najveće povećanje plate”.

Prema tvrdnjama Zorana Pavlovića iz Samostalnog sindikata poštanskih radnika, plate zaposlenika sa srednjom stručnom spremom su, zavisno o radnom stažu, od 270 do 330 eura, a republički prosjek je oko 480 eura.

Zbog desetodnevnog štrajka zaposlenika u Poštama Srbije, koji su obustavili rad tražeći izjednačavanje plata s republičkim prosjekom, uprava tog javnog preduzeća počela je u četvrtak dijeliti radne naloge i suspenzije, a prema tvrdnjama sindikalnih vođa uručeno je više od 5.000 radnih naloga i nekoliko stotina rješenja o privremenom udaljavanju s posla.

U tom javnom preduzeću službeno su tvrdili da štrajkuju radnici u samo 90 radnih jedinica od ukupno njih 1.536, ali su se podaci uprave i zaposlnih razlikovali, uz upozorenje štrajkača vođstvu tog javnog preduzeća da mjere preduzete protiv radnika u štrajku nemaju utemeljenja ni u Zakonu o radu, niti u Ustavu Srbije.

Štrajk je paralisao isporuku pošiljki, računa komunalnih preduzeća i isplatu penzija koje su poštari nosili na kućne adrese, a vijesti o štrajku bile su prethodnih dana vrlo šture u vodećim elektronskim medijima.

Informacije su se uglavnom širile posredstvom društvenih mreža, a štrajkači su, u međuvremenu, dobili poruke podrške i i solidarnosti iz nevladinog sektora, građanskih udruženja i pojedinih opozicionih stranaka, prenosi Hina.

(Fena)