HNK: Klub hrvatskih poslanika osuđuje inicijativu poslanice Hajdarović

Klub hrvatskih poslanika u Skupštini HNK-a saopštio je u petak kako prizivanjem i nuđenjem grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona za novi centar okupljanja i smještaja nezakonitih migranata od strane poslanice u Skupštine HNK-a Alise Hajdarović smatra neprihvatljivim i opasnim, posebno za stanovnike u blizini IC Salakovac, odnosno sjevernog područja Grada Mostara.

“Nikako se ne može razumjeti da se pošto poto želi u javnom prostoru hvalisati stranačka kolegica ministrica Borovac i njen rad od strane poslanice Hajdarović na vrlo ozbiljnim temama koje se tiču života i bezbjednosti građana BiH.

Poslanica Hajdarović zatvara oči pred nerazumnim i jednostranim potezima koje su napravili dvojac ministara Borovac-Mektić u Vijeću ministara BiH, bez ikakve koordinacije i protivzakonito, koji su rezultirali bezbjedonosnom katastrofom u Bihaću, te humanitarnom katastrofom u kampu Vučjak”, navodi se u saopštenju.

Iz Kluba hrvatskih poslanika u Skupštini HNK-a upozoravaju poslanicu Hajdarović kako su pojedini nezakoniti migranti smješteni u IC Salakovac do sada napravili preko 150 težih i lakših djela koja su tražila policijska postupanja, mjere i radnje, što se, kako navode, moglo čuti i na posljednjoj sjednici Skupštine HNK-a.

“Ističemo kako Klub Hrvata itekako može i mora govoriti s ciljem upozoravanja na nezakonite radnje koje ugrožavaju život stanovnika HNK-a. Stoga, poslanice Hajdarović, upoznajte se s nadležnostima i zakonima Bosne i Hercegovine umjesto da nerazumno i neutemeljeno branite stranačku kolegicu Borovac.

Probleme koje prizivate u naš kanton su problemi koje ima Unsko-sanska i Tuzlanski kanton, grad Bihać a sada evo i Sarajevki kanton i opština Ilidža, čiji čelni ljudi, ministar bezbjednosti, poslanici u skupštini, načelnik, ističu kako su šokirani jer ne postoji nikakav plan Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice vezano za nezakonite migrante“, stoji u saopštenju.

Klub hrvatskih poslanika ističe kako poslanica Hajdarović „na vrlo perfidan način i političarenjem“ želi ovu temu uvesti na teren sukoba Bošnjaka i Hrvata, što je, kako navode, potpuno nerazumno i neshvatljivo obzirom da svi imaju iste probleme nezakonitih migracija na području cijele BiH, bez obzira na nacionalnost.

„Inicijativa poslanice Hajdarović da u Mostaru i HNK-u imamo stanje kakvo smo gledali u Bihaću, kampu Vučjak, Unsko-sanskom kantonu, te ostalim dijelovima BiH osuđena je na propast, a i velika većina poslanika u Skupštini HNK-a, MUP HNK-a, ali i lokalna zajednica protivi se protivzakonitim, neplanskim i paušalnim potezima ministara Borovac i Mektić”, poručuju iz Kluba hrvatskih poslanika u Skupštini HNK-a.

(Fena)