Johnson: Istorijska pobjeda, mandat za provođenje Brexita

Britanski premijer Boris Johnson poručio je, poslije ubjedljive pobjede njegove Konzervativne partije na izborima, da su konzervativci po svemu sudeći “osvojili snažan novi mandat da se Brexit provede do kraja”.

“Smatram da će se pokazati da su ovo bili istorijski izbori, koji su nam pružili šansu da se, u novoj vladi, ispoštuje demokratska volja britanskog naroda”, istakao je Johnson.

Rekao je da je to i šansa da se Britanija promijeni na bolje i oslobodi potencijal svih ljudi u zemlji.

“Prije svega, želim da zahvalim ljudima što su izašli na decembarske izbore koje nismo željeli da raspišemo, ali koji su, smatram, postali istorijski”, kazao je Johnson, prenose agencije.

Konzervativna partija britanskog premijera ostvarila je ubjedljivu pobjedu na jučerašnjim izborima, a najnovije procjene pokazuju da je zasigurno osigurala većinu u parlamentu, čime je otvoren put za provođenje Brexita.

Prema posljednjim podacima BBC-ija, Konzervativna partija je osvojila 364 mjesta u parlamentu od 650, a Laburistička stranka 203.

Rezultati izbora se još broje, a Politico ocjenjuje da ovaj rezultat predstavlja veliku ličnu pobjedu za Johnosna i znači da će Britanija skoro sigurno napustiti EU u januaru sljedeće godine.

Ovo je najveća pobjeda torijevaca u prethodnih 30 godina, a bolji rezultat ostvarila je samo “čelična lady” Margaret  Thatcher  na izborima 1983. godine, kada je osvojila 397 mandata, piše Guardian.

Istovremeno su Laburisti zabilježili najgori rezultat od 1935. godine, a njihov lider Jeremy  Corbyn se suočava sa pozivom da podnese ostavku.

(Fena)