Podignuta optužnica protiv Milana Lukića zbog ratnog zločina nad otetim putnicima u stanici Štrpci

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Lukića, rođenog 1967. godine u Foči, nalazi se na izdržavanju kazne doživotnog zatvora, izrečene od MKSJ, saopštno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, koju mu je izrekao MKSJ u Den Haagu, Tužilaštvo BiH ispunilo je posljednje procesne uslove za podizanje optužnice protiv Milana Lukića.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, zajedno sa komandantima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade VRS, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On se tereti da je učestvovao u planiranju i organizovanju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza, koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar u mjestu Štrpci.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne nepoznate osobe arapskog podrijetla, optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, učestvovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi lično učestvovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci 4 žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga.

Optuženi se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)