Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sanski Most i Tuzla 0, Banja Luka, Ivan Sedlo, Livno, Sokolac i Zenica 1, Sarajevo 2, Grude 4, Bihać, Mostar, Stolac i Trebinje 6, Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima lokalno veoma slaba kiša. Nove padavine od poslijepodnevnih sati i tokom noći na subotu. U nizinama većinom kiša, rijeđe je moguća susnježica, a u višim područjima snijeg. Jače padavine na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne.

Vjetar prije podne slab. U drugoj polovini dana se očekuje jačanje juga. U poslijepodnevnim i večernjim satima će biti i jakog vjetra južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Pogoršanje praćeno padavinama koje će postepeno zahvatiti cijelu zemlju, negativno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba biće izraženije.

Moguće su meteoropatske reakcije, poput promjena raspoloženja, glavobolje, malaksalosti, nesanice.

Opšta slika će biti lošija na zapadu i u Hercegovini.

—–

BIHAMK

Oprez zbog ugaženog snijega i poledice

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planininskim predjelima, izdvajamo putne pravce Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište) i Priluka-Glamoč-Mlinište.

Na širem području Livna, Tomislavgrada, Bugojna i Sarajeva upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)