U Sarajevu potpisan ugovor o nabavci novih helikoptera za potrebe OS BiH

Ugovor o nabavci četiri nova helikoptera Huey II, američkog proizvođača Bell, namijenjena Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, potpisan je danas u Sarajevu.

Ugovor u sklopu najvećeg investicionog projekta od ustroja OS BiH potpisala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u prisustvu ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona i najviših dužnosnika Ministarstva odbrane, OS BiH, američke ambasade i NATO Štaba Sarajevo. 

Radi se o projektu ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, u čemu je BiH učestvovala s 4.360.000 dolara (7,5 miliona KM), dok je preostali iznos osigurala Vlada SAD-a putem američkog programa pomoći prijateljskim zemljama.

Svečani čin potpisivanja ugovora pozdravio je ambasador Nelson, istakavši kako se radi o zajedničkom projektu SAD-a i BiH, koji će umnogome doprinijeti interoperabilnosti OS BiH s NATO standardima.

“OS BiH predstavljaju uspješnu priču u koju vrijedi ulagati”, poručio je američki ambasador, potcrtavajući kako OS BiH predstavljaju sjajan primjer onoga šta ljudi BiH mogu postići kada djeluju zajedno, usmjereni ka budućnosti.  

Istovremeno, pozvao je vlasti BiH da podrže ovaj i druge programe orijentisane ka modernizaciji OS BiH, uz napomenu kako svaki fening uložen u OS znači višestruku dobit za mir, bezbjednost i budućnost građana BiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš ocijenila je kako najnovija donacija/potpora predstavlja još jedan vrijedan izraz konkretne, sadržajne i opsežne suradnje BiH i SAD-a, čime se na najneposredniji način doprinosi modernizaciji kapaciteta i razvoju novih sposobnosti OS BiH.

Naglašavajući kako su SAD ključni i strateški partner na evroatlantskom putu BiH, Pendeš je precizirala kako će realizacija spomenutog projekta omogućiti efikasnije obavljanje zadataka u sklopu misije OS BiH, kako bi one ostale čvrst oslonac svim stanovnicima BiH, te doprinijele projektima regionalne saradnje, a u konačnici i učvrstili poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim relacijama.

Na značaj procesa modernizacije helikopterske flote – Brigade vazdušnih snaga ukazao je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem završnog ugovora o isporuci novih letilica za potrebe OS BiH.

“Nabavka novih u potpunosti adekvatno opremljenih Huey II helikoptera će značajno poboljšati ukupne kapacitete OS BiH, njihovu vazdušnu mobilnost i sposobnost u zaštiti vazdušnog prostora”, kazao je  Mašović.

U sklopu ceremonije u sarajevskom Domu OS BiH upriličena je i videoprezentacija novog helikoptera, a samom činu svečanog potpisivanja prethodio je sastanak ministrice Pendeš i ambasadora Nelsona.

Učesnici svečanosti su putem videoprezentacije bili u prilici uvjeriti se u izuzetne manevarske sposobnosti spomenutih helikoptera, a realizacija projekta, osim isporuke, podrazumijeva i preobuku pilota i tehničara, isporuku rezervnih dijelova i opreme za održavanje letilica, te isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera.   

(Fena)