Izložba „Skojevka Minka“

U Galeriji Mujaga u Mostaru, u utorak 19, decembra, s početkom u 19 sati, biće otvorena izložba „Skojevka Minka, sarajevske fotografkinje Imrane Kapetanović.

„Skojevka Minka“ je intimna priča o autoricinoj baki. Kao tinejdžerka, bila je pripadnica SKOJ-a. Danas još uvijek živi u svom svijetu, okružena uspomenama i simbolima iz tog perioda. Iako snimana i u eksterijeru i interijeru, većina fotografija je, ipak, nastala unutar njene sobe, njenog privatnog i intimnog prostora, u svakodnevnim radnjama i trenucima. Simboli su jako bitni za naraciju cijele priče. Na njih se ukazuje kako spontano, tako i direktno, te ostavlja gledocima da sami pronađu ono što ih interesuje u prostoru slike.



Projekat „Skojevka Minka“ započet je prije 10 godina. Minka dobro pamti prošla vremena i dosta priča o tome. To je upravo bila i motivacija za nastanak ovog serijala, fotografisati je u svakodnevnim radnjama, u većini slučajeva kada nije svjesna kamere. Autorica je, takođe, snimala i kratka videa o Minkinim zgodama koje, iz današnje perspektive, vrlo često zvuče poput priča naučne fantastike.

Minka nije obična baka: svirala je bubnjeve, često je išla na planinu sa prijateljicama, a tokom Drugog svjetskog rata je bila hrabra tinejdžerka koja se suprotstavljala njemačkoj vojsci i lokalnoj policiji. Kao aktivistica, nakon rata, podučavala je partizane i partizanke osnovnim vještinama čitanja i pisanja. Danas, sa skoro 93 godine, voli da putuje, istražuje nove stvari kao što je pametni telefon i tablet, sluša Pavarottija i dosta se smije. Kao veoma pozitivna osoba, inspiracija je autorici tokom dugog niza godina i pričinjava joj zadovoljstvo godinama da radi na ovom serijalu.

Autorica sebe vidi kroz Minku, te ovaj serijal, u neku ruku, predstavlja i vid autoportreta.

(NovaSloboda.ba)