UŽ „Vrba“ iz Gnojnica: Žene preuzimaju inicijativu u razvoju ruralne zajednice

Udruženje žena „Vrba“ iz Gnojnica kod Mostara obilježava danas prvu godinu rada.

Glavni cilj udruženja je predstavljanje žena i njihovih sposobnosti pripreme tradicionalnih hercegovačkih proizvoda od šipka, smokve, trešnje, kao i promoviranje prirodnog liječenja pomoću ljekovitog bilja, putem prirodne kozmetike izrađene od smilja, lavande, kantariona i ostalog bilja karakterističnog za naše podneblje. Članice udruženja su se afirmisale i u  kreaciji i izradi jedinstvenih i nadasve zanimljivih rukotvorina, kojima se čuva i promoviše tradicija Hercegovine.

U kratkom periodu UŽ „Vrba“ se pokazalo kao veoma društveno osviještena grupa, koja je učestvovala u brojnim događajima („Dani trešnje 2019“ Mostar, Food fest 2019“ Konjic), organizovale su humanitarne akcije prikupljanja novca za oboljele sugrađane, izlete izlete, oedukativna predavanja vezana za zdravlje, a uspostavile su dobru saradnju sa drugim udruženjima.

„Udruženje teži tome da  se svim ženama omogući šansa za afirmaciju u društvu, da se poveća samopouzdanje, koje u mnogim slučajevima nedostaje ženama domaćicama i ženama uopšte. U ruralnim sredinama poput naše, žene imaju resurse ili jednostavno ideju, ali ne i podršku pri realizaciji. Udruženje je tu da im pruži priliku da zajedničkim djelovanjem, dođu do cilja ili da jednostavno iskoriste priliku za druženje u pozitivnom okruženju Želja nam da je da podijelimo sa svima vama jednu inspirativnu poruku podrške i poziv na uključivanje u zajedničko zalaganje za unapređenje kvalitete života žena i djevojaka. Osnažujući sebe, osnažujemo i sve oko nas!“, ističu iz Udruženja žena „Vrba“  iz Gnojnica.

(NovaSloboda.ba)