Nema rješenja za Aluminij, preostali radnici čekaju otkaze

Nova sistematizacija radnih mjesta uposlenika Aluminija d.d. Mostar, po kojoj će svim preostalim radnicima biti isplaćene otpremnine, te će oni zatim biti proglašeni tehnološkim viškom, potvrđena je na sjednici Nadzornog odbora Aluminija, održanoj u ponedjeljak u Mostaru.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić kazao je kako je na ovoj sjednici, među ostalim, razmatrana i ponuda Abraham grupe.

“Ova ponuda bila je vezana za najam Aluminija, odnosno njegov pogon. Podržali smo biznis model u vezi oživljavanja i nastavka proizvodnje, novih investicija i zapošljavanja radnika. Zatražili smo doradu i izmjenu ponude u dijelu pravnog modela ponude koji se, među ostalim, odnosi i na rokove, kao i visinu najma, odnosno zakupnine, te pravnog odnosa sa sadašnjim Aluminijem u vezi s najmom”, kazao je Klepić.

Dodao je, takođe, kako je Nadzorni odbor zatražio da se iz ponude izdvoje svi zahtjevi koji se odnose na razne nivoe vlasti, a kojih, kako kaže, ima puno.

“Rješavanje tih zahtjeva nije u nadležnosti Uprave niti Odbora. Takođe smo zaključili da podržavamo dijelove zahtjeva i apelujemo da se sve nivoe vlasti na koje se ovi zahtjevi odnose, sukladno propisima i nadležnostima, stave u funkciju očuvanja radnih mjesta i pokretanja proizvodnje i Aluminija”,naveo je Klepić.

Nadzorni odbor Aluminija zatražio je da se fokus ponude stavi na aktiviranje ljevaonice.

“Zatražili smo to radi žurnosti stavljanja u funkciju livnice i proizvodnje, te očuvanja opreme i angažovanja zaposlenika, jer sve ostalo zahtijeva neke duže rokove, dok je aktiviranje livnice moguće hitno i želimo da na tome bude fokus ponude. Zadužili smo Upravu Aluminija da od Abraham grupe hitno zatraži nastavak razgovora s ciljem korekcija ponude u naznačenom smislu”, kazao je Klepić nakon završetka sjednice, na kojoj su, osim članova Odbora, bila i dva predstavnika zaposlenika.

Inženjer u pogonu elektrolize Emil Ćorić kazao je kako je ponuda Abraham grupe za radnike Aluminija bila vrlo prihvatljiva.

“U prvom koraku, garantoano je zapošljavanje između 170 i 190 radnika, pokretanje livnice, a ako bi se u nekim drugim rokovima uspostavili odgovarajući uslovi, zaposlilo bi se još oko 100 radnika u anodama. U punom kapacitetu, kako stoji u projekcijama Abraham grupe, bilo bi oko 1.000 radnika”, kazao je Ćorić.

Abraham grupa planirala je uložiti, navodi Ćorić, ukupno oko 550 miliona eura za izgradnju vjetroparka i solarne elektrane.

“Za početak bi uložili oko pet i pol miliona maraka plus 15 miliona za kupovinu sirovina koje bi zatim pretapali i prodavali. Tvornica bi funkcionisala na način da bi Aluminij iznajmio čitav svoj pogon, Abraham grupa bi plaćala najam, s kojim bi se nadalje plaćali dugovi Aluminija, koji trenutno iznose oko 400 miliona maraka. Nadzorni odbor primio je tu ponudu, ali zbog nekih pravnih razloga uopšte nisu glasali o njoj. Njihovo objašnjenje je da u navedenoj ponudi postoje stvari za koje Odbor nije nadležan, jer se u njoj referira na Vijeće ministara, Vladu i neke druge instance i ne žele u tome učestvovati2, kazao je Ćorić.

Od svega što se nalazilo u ponudi, dodaje, uposlenici vide samo radna mjesta.

“Mi želimo raditi i želimo da ova tvornica radi, makar to za početak bilo i 150 ljudi, ali izgleda da će nas vrijeme uništiti. Mislim da je Vlada FBiH trebala dati više i potruditi se na način da iskoristi sve svoje mogućnosti kako bi dala što bolju ponudu ovim ljudima koji žele uložiti svoj novac u Aluminij, te kako bi i Nadzorni odbor trebao dati sve od sebe da podigne cijelu ovu priču na veći nivo, jer Aluminij bi trebao biti zamajac proizvodnje u cijeloj Hercegovini, a ne da na kraju postanemo grad duhova”, istakao je Ćorić.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula, nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do 31. decembra gotovo svi uposlenici ovog društva dobiće otkaze, dok će manji broj čuvara još neko vrijeme osiguravati područje Aluminija.

(Fena)