Crna Gora: U Igalu ubijen pripadnik granične policije

Pripadnik crnogorske granične policije ubijen je u incidentu koji se u nedelju dogodio u Igalu, mjestu u blizini granice s Hrvatskom, nakon što je pokušao uhapsiti tri osobe koje nisu kod sebe imale identifikacione dokumente.

Crnogorska policija u ponedeljak je saopštila da je prilikom pokušaja hapšenja jedna od uhapšenih osoba sa zadnjeg sjedišta policijskog automobila ispalila metak u potiljak graničnom policajcu Milutinu Lekoviću, koji je od zadobijenih povreda  u nedelju kasno naveče preminuo.  

Nakon što su pucali u policajca, napadači su pobjegli pokušavajući ilegalno preći granicu između Crne Gore i Hrvatske. Crnogorska policija locirala ih je na području Sutorine, gdje je došlo do novog vatrenog obračuna.  

„Jedan od osumnjičenih, muškarac starosti oko 45 godina, prilikom hapšenja potegao je pištolj i uperio ga u policajce prijeteći im. Tada je došlo do razmjene vatre, u kojoj su policijski službenici pogodili napadača, dok su druge dvije osobe, muškarac star oko 50 godina i žena u dobi oko 70 godina, takođe svladani“, saopštila je crnogorska policija.

Crnogorska policija naknadno je identifikovala troje napadača kao državljane Kosova i oni će u ponedeljak biti privedeni na saslušanje u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Policija je saopštila da će vodeći ljudi ministarstva unutrašnjih poslova preduzeli sve mjere sukladno zakonu i Ustavu u cilju zaštite policijskih službenika, a pomoćnik direktora Uprave policije Ilija Janjušević kazao je za RTCG da će podržati inicijativu Savjeta za kontrolu rada policije da se za ubistvo policijskog službenika na dužnosti uvede doživotna zatvorska kazna. On je istakao kako je policija u sistemu utvrdila procedure za situaciju kada policijski službenik prekorači ovlaštenja kako bi bio adekvatno kažnjen, te da je isto tako, s druge strane, potrebno zaštititi prava policijskih službenika, javlja Hina.

(Fena)