U operativnoj akcii “Memori” uhapšeno pet osoba

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danas započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva “Memori” na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona, a vezano za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Postupajući po Naredbama Opštinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na 11 lokacija na području tri kantona, a koje koriste osumnjičena lica inicijala J. M. (1967.), S. J. (1978.), S. N. (1987.), M. Š. (1991.), Š. B.(1986.) i M. K.D. (1989.), a koji se sumnjiče za gore navedena krivična djela.

J. M. se sumnjiči da je u periodu od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“, u okviru koga djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protivpravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju falsifikovanih karata, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH,  znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda i biće korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon lišenja slobode, osumnjičena lica biće kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

M. N.

(NovaSloboda.ba)