Međunarodna akcija BiH i Srbije u borbi protiv ilegalnih migracija

Tužilaštvo BiH. zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru operacije kodnog naziva “Kajak”, provodi aktivnosti u saradnji sa policijskim pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a  Srbije (SBPOK) i Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su usmjerene na razbijanje i procesuiranje grupa za organizovani kriminal koje djeluju na području Srbije i Bosne i Hercegovine, a koje su organizovane radi krijumčarenja većeg broja ilegalnih migranata, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Tokom realizacije operacije “Kajak”, danas su policijski pripadnici SIPA-e na podučju Bratunca, lišili slobode jednu osobu, osumnjičenu da je član grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi nezakonitog krijumčarenja i prebacivanja ilegalnih migranata sa područja Srbije u BiH, radi daljeg transporta prema zemljama EU.

Osoba je osumnjičena za krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata iz člana 189a. KZ BiH.

Istovremeno, u okviru ove akcije, na području Srbije u koordiniranoj akciji policijski službenici SBPOK-a Srbije, lišili su slobode 6 osumnjičenih osoba, među kojima i osumnjičenog organizatora grupe.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski pripadnici SIPA-e, izvršili su pretrese stambenog i poslovnih objekata koje koristi osumnjičeni iz BiH, te su izuzeti predmeti i dokazi koji će biti korišteni u okviru dokumentiranja i procesuiranja krivičnog djela.

U okviru rada u ovoj međunarodnoj operaciji, podršku je pružio Policijski centar Jugoistočne Europe-SELEC, te je ostvarena saradnja Tužilaštva BiH i SIPA sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, Službom za poslove sa strancima BiH i MUP-om Republike Srpske.

M. N.

(NovaSloboda.ba)